Summa sidvisningar

tisdag 29 april 2014

Även i gungstolen vill jag ha det bra!

Sverige ska ha världens bästa äldrevård sägs det. I alla fall bland dom bästa. Om det är så eller inte kan jag i dagsläget inte svara på. Har för dålig inblick. Men jag hoppas det är så!!!!
Men jag vet att när "vi" kommer sen... som tur är så är det många år kvar, kanske äldrevård inte längre är aktuellt då. Då kanske man har andra lösningar, över nätet eller så. :o))

Men om vi hamnar på ett boende så lär personalen ha att göra. Då ska vi vara på gym, vi kräver speciell mat och att duka fram potatis och stek kommer troligen inte duga för oss. Vi ska duscha varje dag med diverse krämer för övre och undre toalett. Personalen kommer ha att göra...

Men redan idag kan jag känna att ska det vara "över" när man flyttar från sitt boende. Ska det vara över med "livsnjutandet"....ett glas rött på fredagkvällen som man alltid njutit av , lite extra lyxig mat ,tända ljus, lite godis eller chips. Så som man är van att leva.
Kanske flera boenden har det så...jag vet inte.
Men jag hoppas det. Sen finns det alltid dom som "fnyser" som personal och skyller på tidsbrist. Men hur mycket extra tid kan just sånt här ta. Inte allt för mycket. Då kanske man  hellre kan strunta i att plocka ur diskmaskinen på avdelningen den dagen för att förgylla livet och göra det värt att leva ända in i slutet. För det måste ju ända vara ett strävansmål. Att så lång det är möjligt ha ett val om hur vi vill leva. Det måste jag som blivande sjuksköterska ändå få tro och hoppas på.

Tänker på om jag skulle sätta min mamma och pappa på ett boende....om dom inte skulle få leva sina liv så som dom gjort alltid. Gör ont i hela mig vid den tanken.

Idag pratade jag och Marika om detta i skolan. Helt plötsligt hade vi stoooora planer ska ni veta.
På vårt äldreboende så skulle det va tända ljus....korsordskvällar....högläsing...tacokvällar (just taco kanske är av den svårare maten men...haha)....fruktbrickor ,SPA dagar, och fina dukningar!
Man kan skratta lite åt det och vi skojade om mycket av detta så klart . Men  hur svårt kan det vara att låta människor få leva livet så långt det är möjligt...egentligen!
Dessa gamla människor...hur får dom dagar att gå och ändå hålla sinnet i skack?

Så klart att det finns variationer av sjukdomar ,vilja ,ork och allt det där...det vet VI. Men ändå....
Det där lilla extra kan väl inte vara en omöjlighet om viljan finns. Eller?????
Underbar bild!!!!


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar